TIEL - Dankzij een alerte getuige kon de politie snel toe aanhouding overgaan.

In de vroege ochtend van maandag 16 augustus rond 1.00 uur kwam er een melding van een verdachte situatie aan de Oranjelaan in Tiel. Daar had een getuige verdachte personen gehoord en gezien. Ze reden weg in een grijze BMW. De betreffende auto werd in de buurt aangetroffen en tot stoppen gedwongen. Hierbij raakte zowel de BMW als het dienstvoertuig beschadigd. Twee personen renden uit de auto. Zij zijn dankzij een politieman die sneller was en inzet van de diensthond aangehouden. Een verdachte man bleef in de auto achter. Alle drie de mannen, 28 en 33 jaar uit Groot Brittannië en een 45-jarige uit Ierland, zijn aangehouden en opgesloten voor nader onderzoek. In hun BMW, voorzien van valse kentekenplaten, troffen we meerdere katalysatoren aan. Tevens 15 valse kentekenplaten. Inmiddels zijn twee aangiften van diefstal van katalysatoren gekoppeld aan deze verdachten.

Diefstallen ook in Doesburg
Afgelopen weekend hebben ook vier eigenaren van voertuigen in Doesburg aangifte van diefstal van hun katalysator gedaan. Omdat er meer katalysatoren aantroffen dan dat er aangiften zijn gedaan is er gistermiddag een buurtonderzoek gehouden onder andere in de omgeving van de Kraakselaan, Oranjesingel, Margrietstraat, Monseigneur Bekkerslaan en de Beatrixstraat. Bij een autobedrijf in Rheden zijn ook 15 katalysatoren gestolen. In Doesburg werd een verdachte Audi gezien bij het stelen van dit auto-onderdeel. De daders zijn snel. Binnen 3 tot 5 minuten hebben ze een auto op de krik en de katalysator eraf. Zelfs op klaarlichte dag. De katalysators zijn vooral gewild omdat er edelmetalen in verwerkt zijn als platina, en palladium.

Help de politie!
Het onderzoeksteam ziet overeenkomsten maar ook verschillen tussen de katalysatoren-diefstallen. Dankzij een alerte getuige kon in Tiel snel tot aanhouding worden overgaan! De politie in Doesburg en Tiel hopen dat er mogelijk nog getuigen zijn die waardevolle informatie of (bewakings/deurbel/dashcam)beelden hebben die kunnen helpen bij het onderzoek. Deze kunnen worden geüpload op www.politie.nl of informeer via 0900-8844.

Bij verdachte situatie kan altijd gebeld worden met 112 zodat er meer kans is om de daders op heterdaad aan te houden.