TIEL - De rechtbank ontslaat een 22-jarige man en een 25-jarige man uit Tiel van alle rechtsvervolging ten aanzien van het plegen van openlijk geweld en legt geen straf of maatregel op voor het vernielen van een auto.


De mannen werden in mei 2019 na een ruzie klemgereden door 2 andere auto’s. In 1 van de voertuigen waren ook wapens aanwezig en op de camerabeelden was ook te zien dat 2 aangevers wapens vasthielden. De mannen uit Tiel voelden zich zo bedreigd dat zij uit hun auto stapten en zich verdedigden. Ze moesten daarbij zelf ook een aantal klappen incasseren. Ook vernielde het duo 1 van de auto’s.

Sprake van noodweer

Een aantal personen die aangifte deden tegen de mannen uit Tiel, hadden zelf een groot aandeel in de gebeurtenissen. Zo reden zij het duo namelijk klem en 2 van deze personen droegen wapens bij zich die zij tegen de mannen uit Tiel gebruikten of dreigde tegen hen te gebruiken.

De rechtbank ontslaat de manen voor de openlijke geweldpleging van alle rechtsvervolging, omdat zij handelden uit noodweer. Voor de vernieling zijn de verdachten wel strafbaar, omdat er geen noodweersituatie meer was op het moment dat de verdachten de vernielingen pleegden. 2 getuigen zagen namelijk dat de aangevers al wegreden in een auto en dat daarna nog een andere auto van 1 van de aangevers door het duo werd vernield.

Geen straf

De mannen uit Tiel maakten zich schuldig aan vernieling en de 22-jarige man had daarnaast pepperspray in bezit. De personen die aangifte deden, hadden daarbij zelf een groot aandeel in de gebeurtenissen. De rechtbank weegt in het voordeel van het duo mee dat het om oudere feiten gaat en dat de feiten tegen de aangevers kennelijk zijn geseponeerd. Volgens de rechtbank is het opleggen van een straf aan de Tielenaren niet passend. De rechtbank bepaalt daarom dat aan hen geen straf of maatregel wordt opgelegd.