GELDERMALSEN - De rechtbank veroordeelt een 26-jarige man uit Geldermalsen en een 26-jarige man uit België tot een gevangenisstraf van 54 maanden en 36 maanden. Het duo maakte zich schuldig aan het vervoeren, bezitten en invoeren van grote hoeveelheden cocaïne.

In het kader van een onderzoek naar 2 explosies in Tricht observeerde de politie een woning in Geldermalsen. Op 27 juli 2023 zag het observatieteam dat het duo de woning met een kennelijk zware vuilniszak verliet en in een auto stapte. Zij reden naar de parkeerplaats van een zwembad in Geldermalsen. Op de parkeerplaats hield de politie beide mannen aan. Tijdens de aanhouding zagen de agenten op de achterbank van de auto de openstaande vuilniszak met 17 in zwarte folie verpakte blokken cocaïne. De politie onderzocht de auto grondig en in de kofferbak van de auto vonden zij een verborgen ruimte met nog eens 13 blokken cocaïne. De drugs nam de politie in beslag.

Invoer naar Nederland

Na de aanhouding onderzocht de politie de telefoons van het duo. De politie vond een groot aantal chatberichten en foto’s waaruit kan worden herleid dat 1 van de mannen ’s nachts naar België was afgereisd om 150 kilo cocaïne in Antwerpen op te halen.


Ontnemingsvordering afgewezen

Volgens de rechtbank is het niet aannemelijk dat de mannen grote geldbedragen hebben opgestreken. Door de aanhouding konden zij de cocaïne niet afleveren zodat zij ook geen betaling ontvingen. Daarom wijst de rechtbank de vordering tot het terugbetalen van het geldbedrag dat de mannen zouden hebben verdiend met de cocaïnehandel af. Het ging hier om een geldbedrag van ruim 84 duizend euro.