TIEL - Voor het produceren en verkopen van synthetische drugs eist de officier van justitie tegen vier verdachten uiteenlopende gevangenisstraffen, variërend tussen de 4 en 9 jaar. De vier zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) onderdeel van een criminele organisatie die zich op grote schaal schuldig maakte aan de productie en verkoop van speed en crystal meth.


Begin juli 2020 viel de politie een drugslab binnen in het Zeeuwse Sint Kruis. Daarop volgden huiszoekingen en arrestaties in woningen in Arnhem, Eck en Wiel, Bathmen, Beneden Leeuwen en een bedrijfspand in Tiel. Twee van de vier verdachten werden op heterdaad aangehouden met goederen afkomstig uit Sint Kruis, nadat ze daar ook werden geobserveerd. Van een derde verdachte kan worden vastgesteld dat hij daar is geweest, de betrokkenheid van de vierde is af te leiden uit onderschepte crypto-communicatie.

EncroChat

Uit onderschepte en ontcijferde chatberichten tussen het kwartet, dat via het versleutelde communicatienetwerk EncroChat verliep, komt volgens het OM een beeld naar voren van een criminele organisatie die bezig was met het productieproces (zoals de inkoop van grondstoffen, het aanschaffen van ketels, het bestieren van laboratoria) en het onderhouden van communicatie met afnemers van de speed en crystal meth. De productie van synthetische drugs vond plaats in laboratoria op een aantal locaties: in Sint Kruis, Haaften, Overasselt en Apeldoorn. Er waren onder meer Mexicanen in dienst, die als “koks” fungeerden.

Een 32-jarige man uit Opheusden hoorde negen jaar cel tegen zich eisen. Hij wordt gezien als de voorman en grootaandeelhouder. Hij is al eerder voor soortgelijke feiten veroordeeld tot een lange gevangenisstraf. Volgens het OM kent de verdachte een zekere mate van onverbeterlijkheid.

Daarbovenop komt het witwassen – inclusief een aantal geldstroomverhullende constructies - van geld. Ook wordt hij verdacht van het voorhanden hebben van een vuurwapen.

De 50-jarige verdachte uit Beneden-Leeuwen is degene die de lijnen onderhield met afnemers, nam (mede) beslissingen over locaties en de inkoop van grondstoffen en regelde de financiën, zo blijkt uit de achterhaalde chatberichten. “Hij is de manager van de organisatie, feitelijk een van de leidinggevenden. Naast overtredingen van de Opiumwet kan ten aanzien van hem ook witwassen bewezen worden verklaard”, aldus de officier van justitie.

De verdachte kocht in april 2018 een boot van 11.000 euro, gaf een jaar erna 22.000 euro uit aan vakanties, huurde voor ruim 20.000 euro panden in Tiel en schafte een aantal auto’s aan. Allemaal zonder dat hij dit uit legale middelen kon bekostigen. “Opgeteld past een straf van 7 jaren en 6 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.”

Tegen een 22-jarige man uit de gemeente Vijfheerenlanden eiste het OM 6 jaar. De officier van justitie: “Hij is het manusje van alles. Op basis van de chats zou je kunnen aannemen dat zijn rol groter werd en hij graag een ‘eigen’ locatie wilde opzetten.”

De eis tegen de vierde en laatste verdachte is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De 40-jarige man uit Deventer werkte op ten minste twee locaties mee aan het productieproces. De verdachte hielp ook mee aan de verkoop en het vervoer. Het OM houdt rekening met een rapportage over de persoon van de verdachte; hij zou eenvoudig beïnvloedbaar zijn.