TIEL - Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist een taakstraf van 60 uur tegen een 32-jarige verdachte uit Tiel. Hij liet zich op social media opzettelijk beledigend uit over Joden. De officier van justitie vandaag tijdens de motivering van de strafeis voor de Politierechter in Arnhem: “Uit de geplaatste berichten blijkt van vijandigheid en diepe afkeer tegen Joden.”


Volgens het OM was het verdachte die eind vorig jaar onder een post van een openbaar account op Instragram schreef: “hamas hamas alle joden aan het gas, elke kankerjood ook uit Nederland moet aangepakt worden”. Ook plaatste hij een filmpje waarin hij een vuurwapen richt op een Israëlische vlag, waarbij zijn profielfoto een afbeelding was van Adolf Hitler.

Het OM vindt het van groot maatschappelijk belang om zaken als deze voor de rechter te brengen: “De geschiedenis heeft geleerd waar haatzaaien toe kan leiden: dehumanisering, agressie en geweld. En ook vandaag de dag worden Joden nog steeds in een kwaad daglicht gesteld. Verdachte levert een kwalijke bijdrage aan de kwestie die momenteel een open zenuw vormt in de maatschappij.”

De rechter sprak verdachte vrij. De rechtbank had niet de overtuiging dat het verdachte was die deze uitlatingen heeft gedaan. Het OM beraadt zich over hoger beroep.