TIEL - Maandag 22 februari gaf wethouder Frank Groen de sleutels en het oude stuurwiel aan de voorzitter van de stichting, de heer Huib van Everdingen. Hiermee is de overdracht van de Hendrikus officieel bekrachtigd.


Tienduizenden passagiers staken tussen 1985 en 2015 de Waal tussen Tiel en Wamel over met veerpont De Hendrikus. Na een grondige opknapbeurt, die nodig was om dienst te kunnen doen als pont op het Albertkanaal in Antwerpen, kwam de Hendrikus begin 2020 weer terug in de Tielse haven. Binnenkort is de boot ook weer regelmatig te zien op de rivier. Daar gaat de Stichting tot Behoud van Hendrikus, de nieuwe eigenaar, voor zorgen.

“Tiel is en blijft de thuishaven van de Hendrikus”, vertelt Huib van Everdingen. “Vanuit Tiel gaan we, als de coronamaatregelen het weer toestaan, vaartochten op de Waal organiseren en bezorgen we mensen een onvergetelijke dag. Met inkomsten daaruit en uit giften onderhouden we de boot. De Hendrikus hoort echt bij Tiel. Het is varend erfgoed. Als het ons ligt krijgt de boot straks de monumentenstatus. We willen de Hendrikus graag behouden voor Tiel en de regio.”

Wethouder Frank Groen: “We zijn heel blij met dit initiatief van de Stichting. Hierdoor kunnen we de Hendrikus weer zien varen. En de activiteiten van de Stichting zijn een mooie stimulans voor recreatie en toerisme in onze stad en de regio. Ik wens de Stichting heel veel mooie vaartochten toe.”

Over de Hendrikus
De Hendrikus werd in 1959 in Zaandam gebouwd. Na veel jaren varen als veerpont in Alblasserdam, kwam de boot in 1985 naar Tiel. In 2015 werd de Hendrikus vervangen door de moderne Pomona. Sinds die tijd was de Hendrikus onder andere de extra veerboot bij Appelpop en Tiel Maritiem. Ook voer de boot nog enige tijd op het Albertkanaal bij Antwerpen. Op 62-jarige leeftijd begint de boot aan een nieuwe carrière. De Stichting tot Behoud Hendrikus organiseert verschillende vaartochten. Bijvoorbeeld als onderdeel van een struintocht of een bedrijfs- of familie-uitje. Meer informatie over de mogelijkheden staat op www.hendrikustiel.nl.

Bekijkt u ook zeker even het filmpje met beelden van De Hendrikus toen en nu.