HOOFDDORP - Auteursrechtenorganisatie Buma Cultuur roept radiostations op om zoveel mogelijk muziek van Nederlandse artiesten te draaien. Volgens Buma is het de manier om Nederlandse artiesten financieel te helpen tijdens de huidige coronacrisis.


De artiesten treden op dit moment niet meer op en zien daardoor een overgroot deel van hun inkomsten verdwijnen. Aangezien radiostations per elk gedraaid nummer een bijdrage betalen aan Buma, zorgt dat bij de artiesten toch weer voor wat extra inkomsten.

In bijvoorbeeld Frankrijk is het zelfs bij de wet verplicht dat 35 procent van de gedraaide liedjes op de radio Franstalig zijn. In Nederland is een dergelijke regeling er niet tot teleurstelling van veel vaderlandse artiesten. De meeste radioprogramma's, naast de stations die het moeten hebben van Nederlandse muziek zoals RadioNL, 100% NL en veelal de regionale omroepen, richten zich echter toch meer op de internationale hits.

Buma Cultuur hoopt met dit standpunt meer radiostations te bewegen tot het draaien van Nederlandse producties. Zelfs het idee om om op bepaalde feestdagen zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag, wat vanwege de crisis niet uitbundig gevierd gaat worden, de gehele dag liedjes van vaderlandse bodem te draaien is hierbij al geopperd.