TiEL - Wil je een elektrische fiets gaan aanschaffen? Daarin heb je een hoop keuzes om te maken zoals merk, soort fiets en type motor. Het aanbod is enorm, dus goed inlezen en wat onderzoek verrichten is dan ook aan te raden. De keuze van de juiste accu is ook zeer belangrijk, maar vaak wordt hier te makkelijk over gedacht. Je hebt de keuze gemaakt om een e-bike aan te schaffen vanwege de ondersteuning die een elektrische bied. Om met ondersteuning te fietsen, heb je een (volle) accu met stroom nodig. Nu zijn er meestal ook accu's met verschillende capaciteiten te verkrijgen voor jouw nieuwe fiets. Om de juiste keuze hierin te maken is het goed om te weten hoeveel kilometer je ongeveer gaat maken tijdens een tocht. Maar er zijn meerdere factoren waarmee je rekening moet houden om te zorgen dat je genoeg stroom in de accu hebt, zodat je niet onderweg zonder ondersteuning hoeft te fietsen. Daarvoor heb je natuurlijk geen e-bike gekocht. Hier krijg je 5 tips waar je mogelijk nog niet aan hebt gedacht bij de keuze van een accu en waar je rekening mee moet houden m.b.t de actieradius.


De inhoud van de accu
Bij de aanschaf van een e-bike zijn er meestal een paar accu's waaruit je kunt kiezen. De verschillende batterijen worden aangeduid in Wh (Wattuur) Als voorbeeld; je kunt vaak kiezen uit 400Wh, 500Wh en 600Wh. Laatst genoemde is dan de accu met de grootste capaciteit en daarmee kun je de meeste kilometers maken. Op de website van de fabrikant staat normaal gesproken de actieradius per accu aangegeven in een tabel. De actieradius is dan bijvoorbeeld tussen de 40km en de 120km. Dat is een groot verschil, maar er zijn een hoop factoren die invloed hier op hebben.

Ondersteuningsniveau
Zoals je waarschijnlijk al wel weet, heeft een elektrische fiets verschillende ondersteuningsniveau's. In welke stand je fietst heeft veel invloed op de actieradius. Fiets je veel op de ECO stand, dan kun je veel kilometers uit je accu halen. Fiets je veel op de turbo stand, dan is de accu een stuk sneller leeg.

Slijtage
Wat je ook moet weten, is dat de accucellen per jaar een paar procent aan capaciteit afnemen. Na een aantal jaar kun je merken dat de actieradius iets afneemt. Een batterij met wat meer inhoud kopen is dus aan te raden, zodat je na een aantal jaar nog steeds genoeg kilometers uit een volle accu haalt.

Weersomstandigheden
Accu's houden niet van kou, dat is een feit. Fiets je met een e-bike de winter door en gaan de temperaturen richting de 0 graden celsius, dan is het goed mogelijk dat je tot wel 15% minder ver kunt fietsen op een volle lading. Houd hier dus rekening mee voor je een route hebt uitgestippeld in de winter.

Bandenspanning
De bandenspanning, vaak vergeten, maar zo belangrijk. Op te zachte fietsbanden rijden is sowieso niet aan te raden uiteraard, vanwege onnodige slijtage aan de buitenbanden van de fiets. Maar ook moet de motor harder werken en de rolweerstand is een stuk hoger. Dit resulteert dan ook weer in een lagere actieradius. Een fietspomp kopen met barometer is aan te raden, zo weet je zeker dat de banden op de juiste spanning zijn.