DEN HAAG - Alle noodmaatregelen die van kracht waren met betrekking tot het coronavirus zijn verlengd van t/m 28 april. Deze regels waren eerder tot 6 april bepaald. Dat heeft premier Mark Rutte vanavond bekend gemaakt in een persconferentie. De scholen blijven dicht tot en met de meivakantie. Voor de grotere evenementen blijft de datum tot 1 juni van kracht.

Rutte zei in zijn toespraak dat de huidige maatregelen het aantal besmettingen vertragen. "Maar we zijn er nog lang niet. Kijk naar de 175 doden die vandaag te betreuren zijn. Dit is een van de zwaarste periodes buiten oorlogstijd." Ook prees de premier de opofferingsgezindheid van de Nederlanders. "Dit raakt ons allemaal, maar hou vol, wees aardig voor elkaar en houd rekening met elkaar."

Zowel premier Rutte als minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid prezen nogmaals iedereen die op dit moment "voor ons aan het werk is" en dan met name de mensen in de zorg. De Jonge benadrukte nogmaals de nood van extra bedden op de intensive care afdelingen en de behoefte om zoveel mogelijk mensen binnen het zorgpersoneel te testen op het virus. Ook prees hij de vele grote en kleinere initiatieven die vanuit de gemeenschap ontstaan.

"De kans bestaat dat de maatregelen in dit pakket zelfs na 28 april nog doorgaan of gedeeltelijk doorgaan. Als er na die datum wat open gaat dan zal dat niet in één keer, maar gefaseerd gebeuren. Dat zullen wij binnen een paar weken besluiten. Wij zien echter wel dat de maatregelen die nu van kracht zijn effect hebben op het aantal besmettingen en de druk op de zorg", aldus Rutte. De Jonge voegde hier nog aan toe: "Het piept en het kraakt bij de mensen in de zorg, maar de gedrevenheid is groot en er wordt keihard gewerkt. Dit is indrukwekkend om te zien en wij zullen er alles aan doen om de zorg te geven wat zij nodig hebben."