TIEL - Pasen, Ramadan, Hemelvaartsdag en Pinksteren zijn voor gelovigen belangrijke momenten in het (voor)jaar. Ook dit jaar beleefden zij deze - door de coronamaatregelen - noodgedwongen anders dan normaal. Burgemeester Hans Beenakker bezocht de Sint-Maartenskerk en Dominicuskerk en de moskeeën Ahmet Yesevi, Naser en El Hassani. Hij wilde weten hoe de geestelijken, de kerk- en moskeebesturen en hun gelovigen de afgelopen periode hebben beleefd.


Wij missen elkaar

Met z’n allen samenkomen voor bezinning, verbinding en viering; daar staan de kerken en moskeeën voor. Maar dat kan al lange tijd niet. De ervaringen zijn hetzelfde: wij missen elkaar. Wij missen het samenzijn en zouden graag weer samen bidden en zingen. Er mogen maximaal maar 20 tot 30 mensen tegelijkertijd binnen zijn. En dan mis je ‘de rest’ enorm. Emotionele telefoongesprekken, mensen die niet durven te komen en teleurstelling omdat je elkaar niet vast mag houden… de kerken en moskeeën maken het allemaal mee. Helaas merken zij ook dat er veel eenzaamheid is. Vooral onder mensen die al kwetsbaar waren.

Digitale diensten
Net als in de thuiskantoren hebben de camera’s en webcams ook hun intrede gedaan in de gebedshuizen. In de El Hassani Moskee is zelfs een deel van de gebedsruimte omgetoverd tot een opnamestudio. Burgemeester Beenakker maakte direct van de gelegenheid gebruik om een ramadanboodschap op te nemen. Hoewel een camera écht contact natuurlijk niet kan vervangen, waarderen veel kerk- en moskeegangers de online diensten. Die worden goed bekeken.

Deuren weer wagenwijd open!
Het is nog even doorzetten en dan is deze moeilijke periode achter de rug. De kerken en moskeeën hopen dat iedereen dan weer komt. Dat mensen er weer op durven te vertrouwen dat het bezoek veilig is. En elkaar weer de hand schudden of een arm om elkaars schouder slaan. Naar dat moment wordt reikhalzend uitgekeken; de kerk- en moskeedeuren staan dan weer wagenwijd open!