TIEL - Je hoort het vaak in deze coronatijd; juist nu is bewegen en gezond leven heel belangrijk. Velen snakken naar hun uurtjes in de sportschool. En de sportschooleigenaren willen niets liever dan hun deuren wagenwijd openen. Maar die moeten helaas nog gesloten blijven. Tiel telt een aantal prachtige sportscholen. Om te horen hoe het met ze gaat, bezocht burgemeester Hans Beenakker er een paar: Body Dynamics en MA Lifestyleclub.

Hoelang nog?
Tenny van den Berg van Body Dynamics startte in 1974 in Tiel. Ook haar kinderen Autumn en Youi maken deel uit van het bedrijf, gevestigd aan de Gijsbert Stoutweg. Na jaren van voorbereiding, zal het sport- en gezondheidscentrum in het voorjaar van 2022 een gloednieuw pand met twee etages aan de Schaarsdijkweg betrekken. “Dat we uitgerekend nu gesloten moeten zijn, komt financieel extra hard aan,” vertelde Tenny aan burgemeester Hans Beenakker. “Omdat niemand weet hoelang dit nog gaat duren, zeggen veel mensen hun abonnement op. En nieuwe leden melden zich niet.”

Creatief zijn en binding houden
Ondanks de moeilijke situatie blijft Body Dynamics creatief. Tenny van den Berg: “Wij verzorgen online lessen, lenen materiaal uit voor thuisgebruik, maken trainings- en voedingsschema’s en sporten buiten. We moeten harder werken voor veel minder mensen. Maar dat doen we natuurlijk, want we willen er zijn voor onze leden en binding houden. Zodra we onze leden weer binnen mogen ontvangen, gaan ze eerst voor een ‘koortsscanner’ staan. Die bepaalt hun lichaamstemperatuur op afstand.” Burgemeester Beenakker probeerde dit uit en kreeg een groen (= goed!) scherm.

Alles uit de kast voor de leden
Sportondernemer Mahmut Artan van MA Lifestyleclub trekt ook alles uit de kast om zijn leden gemotiveerd en in beweging te houden. Hij leidde Hans Beenakker rond in zijn grote lifestyleclub en sportschool aan de Lutterveldweg. Er was net een livestream bezig. Mahmut Artan: “Dat doen wij twee tot drie keer per dag. Je kunt thuis live meedoen of de les later volgen. Wij lenen ons materiaal uit en bieden verschillende vormen van compensatie voor niet-genoten lessen. Dat geld kun je straks besteden in onze bar, voor de zonnebank of voor personal training. Je kunt ook kiezen voor korting.”

Elkaar helpen
MA Lifestyleclub heeft een grote buitenruimte. Mahmut Artan: “Die stellen wij ook ter beschikking aan andere sportclubs. Ik vind dat we elkaar moeten helpen. Vooral in deze tijd. Wij helpen ook op andere manieren. Zo organiseerden wij, voordat corona kwam, thema-avonden voor het goede doel, zoals een Ladies Night voor de Evi Foundation. Of bodypumpen voor de Voedselbank. Dat is heel leuk, want je komt niet alleen voor je lichaam naar de sportschool, maar ook voor je geest en sociale contacten.”

Groot vertrouwen in sportscholen
Burgemeester Hans Beenakker was onder de indruk van de kracht van de ondernemers. “Ik neem hun signalen zeer serieus. Net als veel andere burgemeesters wil ik dat er verantwoord perspectief komt. Dat vragen wij aan het kabinet, want die bepaalt het coronabeleid. Wij gaven al eerder aan dat het belangrijk is dat het kabinet met een plan komt voor stap-voor-stap, maar wel veilig, versoepelen. Het lijkt erop dat dat gaat gebeuren. Ik heb groot vertrouwen in onze sportondernemers, want ik zie dat zij goede maatregelen nemen om veilig sporten mogelijk te maken. Complimenten daarvoor!”