TIEL - De maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben ook gevolgen voor Dodenherdenking op maandag 4 mei aanstaande. Een gezamenlijke herdenking is niet mogelijk en niet toegestaan. Herdenken doen we dit jaar vooral vanuit huis.


Burgemeester Hans Beenakker: “Het is bijzonder spijtig dat we niet samen kunnen komen om te herdenken. Des te meer omdat 2020 een bijzonder jaar is. Dit jaar is het namelijk 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. We kunnen niet samen komen uit zorg voor elkaar en om onze oudere en kwetsbare inwoners te beschermen. Herdenken kunt u natuurlijk ook alleen doen, met uw eigen herinneringen en gedachten. Ook zo zijn we verbonden met elkaar.”

Thuis herdenken
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners van ons land op om de herdenking thuis via de televisie of online te volgen. “Het Comité vraagt ons ook om allemaal op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen en na de twee minuten stilte thuis het Wilhelmus mee te zingen. Laten we dat in Tiel ook doen,” aldus de burgemeester.

Kranslegging
Rekening houdend met de maatregelen zullen burgemeester en wethouders stilstaan bij de oorlogsslachtoffers. De burgemeester en zijn echtgenote leggen kort voor 20.00 uur een krans bij oorlogsmonument De Krijger bij de Maartenskerk. Hierbij is ook de voorzitter van het 4 mei comité, mevrouw Sewalt, aanwezig. De kranslegging bij het monument De Krijger en de toespraak van de burgemeester kunt u live zien op RegioTV Tiel vanaf ongeveer 19.40 uur.

Wijk- en dorpswethouder Frank Groen legt een krans bij het oorlogsmonument in Wadenoijen. Dat doet hij in aanwezigheid van een bestuurslid van het plaatselijke Oranjecomité. Wijk- en dorpswethouder Carla Kreuk legt een krans bij monument De Roeier in Zennewijnen. Daarbij is een vertegenwoordiger van Tour de Waal aanwezig.

Burgemeester Beenakker: “Deze kransleggingen gebeuren zonder publiek. Ik roep u dringend op om thuis te blijven vanwege de coronamaatregelen. Kom daarom tussen 19.00 en 20.30 uur niet naar één van de oorlogsmonumenten in onze gemeente omdat we groepsvorming willen en moeten voorkomen Wilt u op een ander moment van de dag een krans of bloemen leggen? Dat kan, maar houdt u aan de maatregelen die de overheid heeft opgelegd. Kom alleen of met z’n tweeën. Zijn er al andere mensen, kom dan op een later moment terug. En houdt die anderhalve meter afstand. Zo voorkomen we dat mensen elkaar kunnen besmetten met het coronavirus. Ik reken op u!”