TIEL - Op donderdag 31 maart zijn de eerste Oekraïense Vluchtelingen in Ziekenhuis Rivierenland aangekomen. Het ziekenhuis heeft een leegstaande afdeling in een oud gebouwdeel van het ziekenhuis ingericht als tijdelijke woonruimte voor de Oekraïense Vluchtelingen. De vluchtelingen kunnen volledig zelfvoorzienend wonen. Ze worden ondersteund door vrijwilligers van het Rode Kruis en het ziekenhuis en medewerkers van de gemeente. Medewerkers van het ziekenhuis verwelkomden de vluchtelingen namens het ziekenhuis en de gemeente.


Marc Hendriks, voorzitter Raad van Bestuur: “Voor nu is het belangrijk dat onze nieuwe bewoners eerst en vooral rust mogen krijgen. Ze hebben een heftige reis achter de rug en hebben hun land en vaak ook partners, familie en vrienden achter moeten laten en oorlogsgeweld meegemaakt. Door de vluchtelingen een rustige plek te geven, een kamer waar ze op zichzelf of met het gezin kunnen zijn, hopen we hieraan te kunnen bijdragen. We zijn blij dat we dit als ziekenhuis kunnen doen en ook trots op onze medewerkers en vrijwilligers die dit naast hun werk, in zo een korte tijd mogelijk hebben gemaakt.”

Burgemeester Beenakker: “Rust is wat we de vluchtelingen nu eerst heel erg gunnen. Daarna kijken we naar de mogelijkheden voor bijvoorbeeld school of werk. Samen zorgen we ervoor dat de vluchtelingen zo snel mogelijk wegwijs raken in onze gemeente. Medewerkers van de gemeente zijn nu bezig om de basisvoorzieningen zoals zorg, onderwijs en inkomen te regelen. Daarvoor zijn afspraken gemaakt met huisartsen, scholen en andere relevante partijen.

Aanmelden vluchtelingen alleen via Crisisnoodopvang van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Aanmelden van vluchtelingen voor opvang kan alleen ter plekke bij de Crisisnoodopvang van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, Jan Massinkhal, Nieuwe Dukenburgseweg 5, 6534AD, Nijmegen. Zij regelen de noodopvang en zij doen ook de plaatsing. Bij het ziekenhuis of de gemeente kun je dus geen vluchtelingen voor noodopvang aanmelden of langsbrengen.