TIEL - Tiel in één dag schoon, dat was de grootschalige actie waaraan vrijdag 8 oktober zo’n 1.000 kinderen van 19 Tielse basisscholen meededen. De bekende YouTube’er Milan Knol, burgemeester Hans Beenakker en wethouder Frank Groen gaven samen het startschot op Basisschool De Molenwerf. Samen met 200 ouders, 100 studenten, leerkrachten en vrijwilligers gingen zij op vrijdag 8 oktober op pad om zwerfafval op te ruimen.

Schoner én voor een goed doel
Stichting Duurzaam Rivierenland zorgde ervoor dat Tiel met deze actie de primeur heeft: het is de eerste stad waar hij plaatsvindt. Hierna volgt de rest van Nederland. Hierna volgt de rest van Nederland. Er was dan ook veel media-aandacht. In groepen gingen de kinderen vrijdag van start. Met een app maakten zij foto’s van de stukken zwerfvuil die zij opruimden. Met elke foto verdienden zij 11 cent voor een goed doel dat zij zelf mochten kiezen. Ook zwerfvuil in het water werd opgeruimd vanaf sups in de gracht en vanuit kano’s op de Linge. Gemeente Tiel zorgde voor het opschonen van de toegangswegen.

Feest, foto’s en fantastisch resultaat

De actie startte feestelijk bij basisschool De Molenwerf. Milan Knol (1,4 miljoen volgers op YouTube) presenteerde de aftrap en vroeg de burgemeester en wethouder om het startschot te geven. De andere scholen konden dit via een livestream volgen. Natuurlijk gingen de kinderen met Milan op de foto voordat ze aan de slag gingen. Milan ging daarna ook nog bij andere scholen langs. De deelnemers maakten in totaal 3.976 foto's van zwerfvuil en ruimden 5.870 items op. Waaronder 1.709 stuks plastic zwerfvuil, 1.511 peuken en 510 blikjes. Naast een schone stad voor ons allemaal, verdienden de opruimhelden ook € 437,- voor een goed doel naar keuze.

Doe ook mee!
‘Tiel in één dag schoon’ werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Duurzaam Rivierenland, Rubbiz Foundation en verschillende fondsen en overheden. Het project gaat ook na 8 oktober verder. Meer informatie leest u op www.in1dagschoon.nl.