TIEL - Zwembad Waalslag is de naam van het nieuwe zwembad. Eind van dit jaar prijkt deze naam op de gevel. 46% van de stemmers stemde op deze naam.


Wethouder Carla Kreuk: “Als het nieuwe zwembad klaar is, wordt zwembad Groenendaal gesloopt. Bij een nieuw zwembad hoort een nieuwe naam. Dat is best even wennen. Maar over een tijdje is de nieuwe naam net zo ingeburgerd als de naam van het oude zwembad. Zwembad Waalslag past goed bij Tiel en bij de functie van het gebouw. De geschiedenis van onze stad is verbonden aan de rivier. En slag verwijst natuurlijk naar de verschillende zwemslagen van de zwemmers. Ik verheug me er op dat Tiel straks een modern nieuw zwembad heeft. Een zwembad waar nieuwe generaties leren zwemmen. Waar wedstrijdzwemmers de competitie aangaan. En waar inwoners van alle leeftijden heerlijk recreatief zwemmen. Het kan allemaal in zwembad Waalslag.”

Proces naamgeving
928 mensen brachten in korte tijd hun stem uit. 426 van hen stemden op de naam Waalslag. Inwoners konden hun voorkeur uitspreken uit een lijstje van drie namen. Deze namen zijn ontstaan in overleg met een aantal gebruikers en omwonenden van het zwembad. Zij dachten mee over de naam van het nieuwe zwembad. Zij gaven aan wat zij belangrijk vonden om in de naam terug te zien. Bijvoorbeeld een verwijzing naar de plek of geschiedenis. Of een naam in een andere taal, verwijzing naar een dier. Of een naam die helemaal los staat van deze voorbeelden. Op basis daarvan maakten we een uitgebreide namenlijst. Aan de hand van deze lijst hebben de meedenkers een top 3 aangegeven. Die drie namen hebben we daarna voorgelegd aan de inwoners.