TIEL - De oorlog in Oekraïne komt dagelijks via de televisie en sociale media onze huiskamers binnen. We zien mensen die hun land ontvluchten voor het oorlogsgeweld op zoek naar een veilige plek in een ander land. Ook in Nederland komen vluchtelingen aan. Alle gemeenten in Nederland zijn dan ook op zoek gegaan naar locaties om vluchtelingen op te kunnen vangen. Ook Tiel. Er komen in ieder geval noodopvangplekken in ziekenhuis Rivierenland.


Burgemeester Beenakker: “We laten de mensen uit Oekraïne niet in de kou staan. Het is onze menselijke plicht om mensen die geen sociaal netwerk in Nederland hebben te helpen door hen opvang te bieden. Ik ben dan ook heel blij met het aanbod van het ziekenhuis. Het ziekenhuis laat ook in deze situatie zien dat het klaar staat voor mensen in nood. En ik roep ondernemers en pandeigenaren op om als zij ruimte over hebben voor de opvang van vluchtelingen dat bij de gemeente te melden. De verwachting is dat er meer opvanglocaties nodig zijn. We blijven daar dan ook naar op zoek.“

Opvang in leegstaande afdeling ziekenhuis

Ziekenhuis Rivierenland gaat vluchtelingen opvangen in een leegstaande afdeling in het oude ziekenhuis gebouw. Deze afdeling heeft dertien kamers, een gezamenlijke woonruimte, ruimtes om te koken en te wassen. Hier kunnen ongeveer 35 tot 40 vluchtelingen onderdak krijgen. De afdeling heeft een eigen ingang.

Op zoek naar meer plekken voor opvang

Er is meer plek nodig om vluchtelingen voor langere tijd op te kunnen vangen. Vandaar dat we zoeken naar meer plekken. Daarbij kijken we naar braakliggende terreinen en leegstaande panden die snel in te richten zijn.

Wanneer en hoe lang opvangen

Wanneer de eerste vluchtelingen naar de noodopvang komen is op dit moment nog niet bekend. Wel is de verwachting dat dit snel gaat gebeuren. Vluchtelingen komen dan vanuit de crisisnoodopvang op andere plekken in het land naar onze gemeente. We weten nog niet voor welke periode de opvang nodig is. Dat is afhankelijk van hoe de situatie in Oekraïne zich ontwikkelt.

Wat kunnen inwoners doen?

Als inwoners of ondernemers ruimte beschikbaar hebben waarin bijvoorbeeld een gezin volledig zelfstandig voor een langere tijd kan wonen, dan horen we dat graag. En er is ook hulp van vrijwilligers nodig. Het is belangrijk dat de vluchtelingen zo snel mogelijk hun weg leren vinden in onze samenleving: om in te schrijven bij de gemeente, een school of werk zoeken, reizen met het openbaar vervoer, het vinden van een leuke sportvereniging etc. De hulp van vrijwilligers is daarbij onmisbaar. Aanbod van zelfstandige woonruimte en vrijwilligershulp kunt u mailen naar oekraine@tiel.nl.

Meer informatie

De gemeente staat klaar voor inwoners of ondernemers die vragen of zorgen hebben. Een antwoord op vragen staat al op www.tiel.nl/oekraine. Bellen of mailen kan natuurlijk ook: (0344) 637 111 of oekraine@tiel.nl.