TIEL - Binnen twee jaar moet het riool in de binnenstad vervangen worden. Hoe vaak komt het voor dat de bestrating in een historische binnenstad bijna volledig open gaat? Dit biedt kansen om de kwaliteit van het woon- en winkelgebied te verhogen. Daar hoort het autoluw maken van de binnenstad ook bij.


We willen de straten zo inrichten dat fietsers en voetgangers meer ruimte krijgen en auto’s minder. Zo krijgen we een autoluwe binnenstad. Een binnenstad die aantrekkelijk is voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Hiervoor hebben we de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met bewoners, ondernemers en Hart van Tiel. Maar wat is dat dan, autoluw?

Autoverkeer beperken
Autoluw betekent niet dat auto’s niet meer welkom zijn in de binnenstad. Maar we gaan in 2024 het aantal auto’s wel beperken. In de weg bij cultuurgebouw Zinder en in de Westluidensestraat (bij kruising Sint Agnietenstraat-Tolhuisstraat) komt een afsluiting. Dit zorgt ervoor dat er tussen bepaalde tijden amper autoverkeer de stad kan inrijden. Zo krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte.

Bewoners en ondernemers van de binnenstad kunnen altijd het autoluwe gebied in. Bezoek van bewoners/winkels en kantoren in de binnenstad niet. Dat betekent mogelijk dat zij hun auto op de grote parkeerterreinen aan de rand van de binnenstad moeten parkeren. Wel komen er extra laad-en losplekken en kortparkeerplaatsen. En bepaalde groepen, zoals zorgverleners en pakketbezorgers, kunnen met een vergunning ook altijd het autoluwe gebied inrijden.