TIEL - Voor het eerst zit er een paartje slechtvalken te broeden in de kast op de toren van de Sint Maartenskerk. In februari ontdekten medewerkers van de Sint Maartenskerk dat er een paartje slechtvalken bij de toren rond vloog. De gemeente liet een ecoloog en iemand van de dierenbescherming een kijkje nemen. Zij ontdekten dat de slechtvalken een ei hadden gelegd.


De slechtvalk is een beschermde vogel. Hun nest is het hele jaar door beschermd. Daarom mag er nu niemand op de toren komen.

Wanneer komt het ei uit?
De broedperiode is ongeveer een maand. Begin mei zou het ei moeten uitkomen. Daarna duurt het nog minimaal zes weken voor het kuiken kan vliegen.

Geen vlaggen op de toren
Normaal hangt ieder jaar de vlag uit op de St. Maartenskerktoren op Koningsdag, tijdens de Dodenherdenking en op Bevrijdingsdag. Dit jaar gebeurt dit niet. Bij de slechtvalk blijft altijd één ouder bij het ei. Als we de vlag zouden willen ophangen, verstoren we de vogels teveel. Er is dan een grote kans dat het ei niet uitkomt.

De vogelbescherming zoekt naar een andere plaats om de broedkast volgend jaar te plaatsen. Dan kan het geplande onderhouds- en restauratiewerk aan de toren doorgaan. En kunnen we volgend jaar de vlag weer hijsen op de Sint Maartenskerk.