TIEL - De gemeente Tiel is vier gemeentelijke monumenten rijker. Wethouder Frank Groen bevestigde woensdag 25 januari het monumentenschildje op de panden.


Het gaat om de kiosk aan het Burgemeester Hasselmanplein en het ontsmettingsgebouw aan de Hoveniersweg. Ook de villa van de directeur van de Betuwefabriek en het voormalig gemeentehuis van Drumpt, beide aan de Burgemeester Meslaan, hebben de monumentenstatus.

Wat is een gemeentelijk monument?

Een gemeentelijk monument is een pand dat van algemeen, lokaal belang is wegens de schoonheid, de betekenis voor de wetenschap of de cultuurhistorische waarde. Wethouder Groen: “Door de panden een monumentenstatus te geven streven we er naar om de de cultuurhistorische waarde van de panden zoveel mogelijk te behouden. We koesteren onze monumenten en de verhalen die erbij horen. En de eigenaren van deze panden zijn trots dat hun pand is aangewezen als gemeentelijk monument.”

Tijdens de bijeenkomst wordt benadrukt door Anouk Riehl van de monumentencommissie, dat het aanwijzen van panden van groot belang is om deze waarde in Tiel in stand te houden. Door de aanwijzing zijn drie van deze eerste vier panden van de sloop gered.

Elk pand heeft een verhaal

De kiosk is een pand uit de tijd van de Wederopbouw. De kiosk is gebouwd als VVV informatiepunt. Stichting Stadsherstel heeft het pand gekocht en opgeknapt. Frank Groen vertelt over zijn persoonlijke band met het gebouwtje: “Mijn tante verkocht hier bloemen, maar vond het niet leuk om vroeg op te staan. Ik kwam hier zelf friet eten als ik uitging.”

Het ontsmettingsgebouw is een klein gebouw, dat in 1901 door de gemeente is gebouwd om besmettelijke ziekten te bestrijden. Later werd het ingezet om bederf van fruit tegen te gaan. Aan de Burgemeester Meslaan 75 staat de villa, die gebouwd is door de directeur van de Betuwefabriek. De nieuwe eigenaren hebben het pand pas gerestaureerd.

Aan de Burgemeester Meslaan 75 staat de villa, die gebouwd is door de directeur van de Betuwefabriek. De nieuwe eigenaren hebben het pand pas gerestaureerd.

Het voormalig gemeentehuis van Drumpt aan de Burgemeester Meslaan 98 is een gaaf voorbeeld van de karakteristieke overheidsarchitectuur uit de periode tussen de twee Wereldoorlogen. Het is gebouwd onder burgemeester Mes en een belangrijk onderdeel van de dorpskern van Drumpt.