TIEL - Bij dierenpark Hertenkamp is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden circa 100 (water)vogels geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In een zone van 10 kilometer geldt een vervoersverbod van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Het Hertenkamp blijft de komende dagen gesloten.

Burgemeester Hans Beenakker: "Wij betreuren dit bijzonder nare bericht. Het dierenpark wordt veel bezocht door onze inwoners en de dieren zijn bij veel mensen geliefd. Ook leven we mee met alle vrijwilligers en medewerkers die met veel inzet en betrokkenheid zorgen voor alle dieren bij het Hertenkamp".

Vervoersverbod

In de 10 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen 22 bedrijven met pluimvee. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Landelijke maatregelen

Er heerst op dit moment op veel plekken in het land vogelgriep. Daarom gelden er vanaf 5 oktober maatregelen voor het hele land. Een van de maatregelen bij vogelgriep is de afschermplicht: dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Daarnaast geldt er een landelijke ophokplicht voor commercieel pluimvee. Voor actuele informatie zie www.rijksoverheid.nl/vogelgriep.