GELDERMALSEN - Eind 2022 zijn in Rivierenland de eerste afvalvrije scholen projecten Afvalredders van start gegaan. Tijdens dit project gaan leerlingen aan de slag om hun school zo afvalvrij mogelijk te maken.

Door hun fanatieke aanpak kregen leerlingen van de Rotondaschool in Tiel woensdagmiddag 19 april als eerste het predicaat afvalvrije school uitgereikt door wethouder Remco Dijkstra van de gemeente Tiel. Een feestelijk moment, waarbij de leerlingen een presentatie hebben gegeven van wat zij de afgelopen periode hebben gedaan.

1e afvalvrije school
De leerlingen van de plusklassen van de Rotonda School in Tiel zijn de afgelopen maanden hard bezig geweest om hun school afvalvrij te maken. Na een voorbereidende les door een docent en daarna door de Avri afvalcoaches, zijn de leerlingen aan de slag gegaan met het scheiden van alle grondstoffen, papier, pdb en gft.

Grondstoffenambassadeurs voor het leven
Steeds meer scholen gaan bewust om met het afval dat ze produceren, met als doel afval te verminderen en beter te scheiden. Met het project Afvalvrije School stuurt Avri op doelgerichte communicatie met schoolbesturen, gemeenten en de jeugd. Afval scheiden op school is nu vaak niet mogelijk, omdat schoolafval ongescheiden als bedrijfsafval wordt afgevoerd.

Een afvalvrije school is niet alleen concreet bezig met het scheiden en verminderen van afval, het maakt kinderen ook enthousiast voor een beter milieu door middel van gedragsverandering en educatie. Veel kinderen scheiden thuis natuurlijk al, daarom is het extra fijn dat het nu op scholen ook gebeurt. Zo worden kinderen grondstoffenambassadeurs voor het leven.

Avri biedt als inzamelaar van de regio Rivierenland zowel de kennis als de mogelijkheid om grondstoffen te scheiden op scholen. Het volgen van dit programma is niet alleen goed voor het milieu en de ontwikkeling van de kinderen. Ook scholen kunnen ervan profiteren. Door mee te gaan op de huishoudelijke route, in plaats van het bedrijfsafval, kunnen zij veel geld besparen. Er komt namelijk minder restafval en de stromen papier, pdb en gft worden gratis ingenomen.

Zo werken we samen om Rivierenland steeds meer circulair te maken!

Ook een afvalvrije school worden? Stuur dan een e-mail voor meer informatie naar educatie@avri.nl of telefonisch via (0345) 585353.