GELDERLAND - Provincie Gelderland steunt regionale vervoerbedrijven die in actie komen tegen het geweld in het openbaar vervoer. De trein en bus staan op zaterdag 20 april om 22.30 uur, 3 minuten stil in Gelderland.


"Wij staan achter dit initiatief.

Veiligheid van personeel én reizigers staat voorop. Geweld is nooit te tolereren, op geen enkele manier. Van alle reizigers verwachten we dat ze respect tonen voor het personeel, betalen voor hun reis en geen overlast of onveiligheid veroorzaken. Blijkbaar is dat niet meer vanzelfsprekend en is nu stevige samenwerking nodig tussen overheid en vervoerbedrijven. Reizigers hebben hier zelf ook een rol in: we moeten dit gezamenlijk veranderen.

Klaas Ruitenberg

Gedeputeerde openbaar vervoer

Directe aanleiding

De directe aanleiding voor deze landelijke actie vormt de mishandeling van een hoofdconducteur en een machinist van een NS trein vorig weekend. De conducteur van de treinvervoerder werd zaterdagavond geschopt, geslagen en van een trap geduwd door een groep jongeren. Dit gebeurde rond 22.30 uur. Ook de machinist van de trein kreeg klappen. Maar de toenemende geweldsmisdrijven in het openbaar vervoer zijn al langer onderwerp van gesprek op landelijk niveau.

Ook incidenten in het regionale vervoer

Ook in het regionale vervoer vinden incidenten plaats die niet te tolereren zijn. Onder andere door reizigers die weigeren te betalen of weigeren de instructies van het personeel op te volgen. Drank- en drugmisbruik spelen hierin soms een rol.