TIEL - Is het mogelijk om een verdere klimaatverandering tegen te houden en hoe dan? Wat zijn de mogelijkheden op energiegebied? Kunnen we ons huis klimaatneutraal maken, wat kost dat en wat levert het op? Hoe zit het met de industrie, het transport en het vliegen? Wat betekent vermindering van klimaatverandering voor de landbouw? Helpt het als we minder vlees gaan eten?


Wat zijn de effecten van de klimaatverandering op ons dagelijks leven? Denk aan warmere en drogere zomers, nattere winters, extreem weer en meer kans op overstromingen. Heeft de rivier genoeg ruimte, zijn de dijken sterk genoeg? De Betuwe blijft één van de meest kwetsbare gebieden van Nederland. Wat betekent dat voor ons? De klimaatverandering stelt ons voor grote vraagstukken. In zijn lezing zal Pier Vellinga ingaan op al deze vragen.

Over de lezing

Deze lezing is in de Bibliotheek in Tiel bij te wonen en thuis via een livestream. De BiebTalk is op maandag 12 december. Aanvang: 20:00 uur. Kosten: €3,50 (€2,50 voor leden).

Over de spreker

Prof. Pier Vellinga (1950) studeerde aan de TU te Delft en werkte o.a. als adviseur van toenmalig minister Nijpels van VROM ten behoeve van de ontwikkeling van internationaal klimaatbeleid. Later was hij een van de oprichters van het IPCC en ontving daarvoor, samen met anderen, de Nobelprijs. Als hoogleraar is hij verbonden aan de VU in Amsterdam en de universiteit van Wageningen.

In de afgelopen 30 jaar hield hij zich vooral bezig met het onderzoeken van de maatschappelijke invloeden van klimaatverandering op water, energie, natuur, landbouw en voeding. Naast het bekleden van verschillende functies bij diverse organisaties was hij ook betrokken bij het ontwikkelen van een waterkering ter bescherming van Venetië tegen overstroming.

Over BiebTalks|
Bibliotheek Rivierenland presenteert in 2022 maandelijks een 'BiebTalk'. Online evenementen die je gewoon vanuit huis kunt bijwonen. Laat je inspireren door 10 inspirerende sprekers over evenzoveel thema's.