TIEL - Volgens de plannen van de ontwerpers begint het voedselpark Lingerijck vorm te krijgen. Hierbij wordt gedacht aan fruitbomen, notenbomen en bessenstruiken, naast wortels, bladeren en bloemen waar nauwelijks nog iemand van weet dat ze eetbaar zijn. Men denkt ook aan waterloop met stapstenen, een blotevoetenpad, een bos waar inwoners zelf een bijzondere boom mogen planten.

Bewonersavond

Het idee voor zo'n park is ontstaan op een bewonersavond over het project Anders Wonen. De gemeente Tiel stelt een terrein van bijna 6 hectare beschikbaar om naar hartelust in te richten. Het is een beoogde plaats voor bijzondere zorgwoningen. De enige voorwaarde was dat de inwoners en organisaties hier zelf mee aan de slag gaan.


Zelfvoorzienend leven met de natuur

Drie mensen uit Tiel - Francis Schennink, Wout Kaptein en Sander van Vliet - zijn de uitdaging aangegaan en tekenen voor het ontwerp. Wout Kaptein, die werkt voor de dichtbij gelegen zorgboerderij Thedinghsweert, gaf aan dat het van groot belang is om op een andere manier naar de natuur te kijken. In de geest van 'zelfvoorzienend leven met de natuur' en 'het landschap eetbaar maken'.


De provincie Gelderland heeft het voedselpark uitgeroepen tot groen icoonproject. Door deze stap zal de provincie 100.000 euro meebetalen aan de aanleg van het park. Ondertussen zijn 2 personen van het projectteam begonnen met de cursus Voedselbos ontwerpen. Hierin zit veel theorie, zoals bezonning en de richting van de wind, bodem en grondwater, soortenkennis, basisprincipes van de permacultuur. Tevens over hoe men de omgeving ecologisch duurzaam kan maken. De kennis zal ingezet worden voor de uitwerking van het voedselpark.


Al 80 soorten planten

Niet alles wordt vol geplant, maar er wordt een basisstructuur aangelegd, waarbinnen het natuurlijke proces een rol krijgt. Drie jaar geleden was het gebied nog kale grond en nu kan de natuurorganisatie IVN al 80 soorten planten tellen.

Het park Lingerijck wordt naast een park ook een plek om te gebruiken voor de inwoners. Om tot rust te komen, te spelen en te recreëren, kleinschalige activiteiten te houden. En natuurlijk om voedsel te vergaren en hier kennis over op te doen. Omwonenden en mensen uit omliggende wijken hebben dan ook een belangrijke stem in de ontwikkeling van het park.


De buurtbewoners zijn erg positief en denken mee. Zo kwamen de omwonenden met een idee voor een waterpartij. Tevens het idee van natuurlijke speelgelegenheid voor kinderen zoals de stapstenen of hier en daar wat boomstammen.

Tevens hebben de bewoners de wens ingebracht dat het park 's nachts afgesloten wordt. Ook was er een wens om asfaltpaden te maken. Deze zijn wel erg toegankelijk, maar dat is ook op een natuurlijke manier en met andere materialen te bereiken.


De gemeente heeft voor het plan een projectleider ingehuurd om alles in de goede banen te leiden. Ook zijn een groenbeheerder en een landschapsarchitect betrokken bij het ontwerpproces en binnenkort zal ook een verkeersdeskundige aansluiten. Op het gebied van de laatste liggen nog wat uitdagingen, zoals drukke wegen om het park, geen parkeergelegenheid en slechte toegang voor fietsers en wandelaars.


Bijeenkomst 31 oktober

Het onderhoud en het beheer van het park komen in de toekomst bij de inwoners te liggen. Daarom wordt er gezocht naar inwoners, bedrijven en organisaties die hierbij een rol kunnen spelen. In september zijn de eerste ideeën met zo'n 25 inwoners en vertegenwoordigers van organisaties besproken. De opzet is te komen tot een beheersstichting.


Ondertussen zijn een aantal openbare sessies geweest. Om te komen tot het definitieve ontwerp is er op 31 oktober de laatste bijeenkomst. Het ontwerp moet dan uitgewerkt worden. Wanneer het park wordt aangelegd, is nog niet duidelijk omdat er nog bezwaren zijn tegen het bestemmingsplan. Dinsdag 31 oktober is de 'laatste' bijeenkomst van 19.30 tot 21.30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis in Tiel.