TIEL - Op zaterdag 9 oktober sluit in Tiel de Nationale Diabetes Challenge af. Sinds een aantal jaar wordt ook in Tiel meegedaan met de Nationale Diabetes Challenge. Vanaf mei wordt er op verschillende locaties gewandeld. Op zaterdagochtend 9 oktober wordt de challenge feestelijk afgesloten met de wandelgroepen. Alle deelnemers wandelen dan de afstand waarvoor de sinds mei hebben getraind. De afgelopen weken hebben zo’n 90 inwoners meegedaan. Met resultaat! Samen wandelen is goed voor de conditie, geeft energie en is ook veel gezelliger. In totaal wandelen 2100 mee dit jaar aan de Nationale Diabetes Challenge verspreid over 150 plekken in Nederland.

Nationale Diabetes Challenge verbindt
Deelnemers wandelen iedere week en werken daarmee aan hun gezondheid. Soms omdat iemand diabetes heeft of soms om diabetes juist te voorkomen. Het programma geeft voorlichting over een gezonde leefstijl. Daarnaast is het een sociale activiteit en leren wandelaars elkaar kennen. Naast de nieuwe verbindingen tussen buurtbewoners, ontstaan er dankzij de Nationale Diabetes Challenge ook nieuwe connecties tussen deelnemers en professionals onderling. Daarmee gaat de challenge verder dan wandelen alleen.

Krachten gebundeld

Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. In 2017 is er in Tiel gestart. Hierbij werken de gemeente Tiel, Eerstelijns Centrum Tiel, Ziekenhuis Rivierenland, SZR, Oosthonk Sportief en GGD Gelderland Zuid samen. Het doel is het bevorderen van de gezondheid in de regio en het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met (risico op) diabetes. Met het sportakkoord en de ambities rondom preventie is een goede basis gelegd om de positieve gezondheid van de inwoners te bevorderen en inwoners in beweging te brengen.

Drempels wegnemen
De Bas van de Goor Foundation deed onderzoek naar waarom mensen niet actief bewegen en ontwikkelde daarvoor een programma om de drempel naar meer bewegen te verlagen. De Nationale Diabetes Challenge is een bewezen effectieve wandelinterventie waarbij professionals uit het zorg-, sport- en sociale domein, met ondersteuning van de Bas van de Goor Foundation samenwerken om mensen (met diabetes) op een laagdrempelige manier in beweging te brengen. Belangrijkste ingrediënten van de challenge zijn wandelen in een groep, onder begeleiding op afgesproken tijden. Gedurende 20 weken wandelen professionals één keer per week mee met een groep deelnemers om samen te werken aan een gezondere leefstijl en duurzame gedragsverandering. In 20 weken bereiden zij zich voor op een afsluitende vierdaagse, met een centrale afsluiting als vierde dag. Afgelopen jaren hebben op deze manier al 15.000 mensen de stap gezet naar een gezondere leefstijl.

Over diabetes
In Nederland is diabetes één van de meest voorkomende chronische ziekten. Al ruim 1,2 miljoen mensen (1 op 14 Nederlanders) zijn gediagnosticeerd en daar komen wekelijks 1.200 nieuwe mensen bij. Zo’n 90% heeft diabetes type 2 ontwikkeld, vaak als gevolg van een ongezonde leefstijl. Volgens het Erasmus MC krijgt 1 op de 3 huidige Nederlanders in 2040 diabetes en de gevolgen van diabetes worden steeds meer zichtbaar. Zo’n 40-56% van de mensen met diabetes lijdt aan één of meerdere chronische complicaties en 1 op de 6 mensen met diabetes lijdt aan een depressie (2x vaker dan de algemene Nederlandse bevolking). In 2011 bedroegen de kosten voor diabeteszorg 2-3 miljard euro, een ondergrens waarin geen kosten voor de behandeling van complicaties en verlies van productiviteit in zijn meegenomen. Die worden geschat op 10 miljard euro. (Preventief) werken aan diabetes helpt om mensen gezonder te laten zijn en de zorg in de toekomst niet te veel hiermee te belasten.